Bir kaçınma ve ertleme davranışı olan “Vajinismus” vajinanın bir panik atağıdır.
Vajina girişindeki kasların istem dışı kasılması sonucu cinsel birleşmenin acılı veya imkansız algılanmasıdır. Başta vajina etrafında olmak üzere tüm vücutta da bir kasılma söz konusudur. Bu kasılmalar kadının kontrolü dışındaki kasılmalardır. Kasılmalara endişe, korku, tiksinme, panik duyguları eşlik eder. Bacaklarını kapatma ve eşi üzerinden itme isteği oluşur.
Hayali bir ağrı algısının vajinismusa yol açabileceği gibi çocukluk travmaları, eşler arası sorunlar, cinsel tabular, cinselliğe dair yanlış bilinenler ve bilgi eksikliklerine bağlı oluşmuş kaygı ve korkular, taciz veya şiddet yaşantısına sahip olma, cinsel organlardan iğrenme veya hoşlanmama gibi birçok neden de sebep olabilir.
Vücut, ağrı beklentisine karşı reaksiyon olarak kendisini bu “kötülük” karşısında korumak amacıyla vajinal kasların kasılmasını sağlar. Kasılmanın durumuna ve ciddiyetine göre cinsel ilişki rahatsızlık verici ve sancılı bir hal alır ve giriş eylemi çok zor ya da imkansız hale gelir.
Cinsel ilişki sırasındaki rahatsızlık veren her giriş eylemi, vücudun buna karşı refleksini şiddetlendirir ve gittikçe şiddetini arttırır. Vücut, şiddetlenen bu refleks giriş eylemi daha da zorlaşacak ve ağrının şiddeti de artacaktır. Bu kısır döngü vajinismus ağrı döngüsü olarak adlandırılır ve kişi aynı zamanda kendini; çaresizlik, yetersizlik, değersizlik, endişe, korku gibi duygular arasında da bir kısır döngü içinde bulur.
Günümüzde her 10 kadından 2’si vajinismus problemi ile karşı karşıyadır.
Vajinismusun Üstesinden Gelmek İçin;
– Vajinismusun sadece kadının değil, çiftin ortak sorunu olduğu unutulmamalıdır.
– Çiftlerin, ortak anlayış geliştirerek “YOLA BİRLİKTE ÇIKMALARI” terapi sürecine büyük katkı sunmaktadır.
– Vajinismus bir hastalık değil, çiftin cinsel uyumsuzluğudur.
VAJİNİSMUS, CİNSEL TERAPİ İLE AŞILMASI MÜMKÜN OLAN BİR SORUNDUR.. ASLA ERTELEMEYİN..VAJİNİSMUS KADERİNİZ OLMASIN…