Bir kaçınma ve erteleme davranışı olan, vajinanın panik atağı olarak adlandırdığımız vajinismus ile baş etmeye çalışan çiftler, terapi sürecine başvurmadan önce çeşitli yanlış yollara başvurmakta ve sonucunda daha büyük hayal kırıklıklarına uğramaktadırlar.
🧠En çok yanılgıya uğratanlardan bir tanesi tek seansta çözümü vadeden süreçlerdir. Bu noktada tek seans ile kastedilenin ne olduğunu çok iyi anlamak gerekir. Çünkü terapi sürecinde tek seanstan kastımız 50 dk lık bir zaman dilimidir ve uzun zamandır yaşadığınız bu durumun 50 dk’da çözüme kavuşması mümkün değildir. Tek seansta çözüme ulaşılacağı beklentisi oluşturulması aslında bireyde başka olumsuzluklara da sebebiyet verebilir.
🧠Genel anestezi altında ya da lokal uyuşturma ile ilişkiye girme girişimi faciaya götüren bir nokta olabilir. Sağlıklı bir cinsel birliktelikte ilk oluşturulması gereken, uygun bir ortam ve haz odaklı bir yaklaşımken, tam aksi bir şekilde sorunun çözülmesi mümkün değildir.
🧠Lokal uyuşturucu kremler, soğutucu spreyler, ilişki öncesi alkol tüketimi, kas gevşetici hap ve krem kullanımı da sıklıkla başvurulduğunu gördüğümüz ama aksine işe yaramadığını gördükçe daha zorlayıcı bir duygu içinde bırakan bir süreci de beraberinde getirmektedir.
🧠Otlar, bitkisel kürler, karışımlar..Cinsel organ dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen vajina ve penis olsa da aslında en büyük cinsel organımızın beynimiz olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Kişinin cinsel organlara ya da cinselliği yaşamaya dair olumsuz inançları varken karışımların bu inançları yok ediyor olması ne kadar mümkün olabilir ki..?
🧠Diğer görülen bir durum ise kızlık zarı ameliyatlarıdır. Elbette ki jinekolojik muayene ile fizyolojik bir durum olup olmadığının saptanması çok önemlidir. Fakat organik bir neden saptanmadığında yapılması gereken kadın ve erkek anatomisi hakkında bilgileri kapsayan psikoeğitim sürecinden sonra terapi sürecine başlanmasıdır.
Vajinismus kadının bir hastalığı ya da eksikliği değildir. Çiftin cinsel uyumsuzluğudur. Vajinismusta en doğru seçenek, uzman tarafından bütüncül bir bakış açısı ile çifte özgü bir terapi sürecinin planlamasının yapılması olacaktır.