Yapılmış tüm buluşlar, önce zihinde gerçekleşmiş birer hayaldi. Hayal kurabilmek, büyük bir zenginliktir. Bir çocuk hayal kurabiliyorsa o çocuk, gelecekte bir şeyler üretebilir. Çünkü bir şeyi tasarlayabilmek için öncelikli koşul yaratıcılıktır. Yaratıcılığın olmazsa olmazı ise hayal gücüdür.
Sağlıklı hayal gücü sayesinde, bir problem karşısında zihnimiz problemi inceler ve mantıklı, işe yarar bir sonuca varır. Çocuklarımız da hayali oyunlar sırasında, hayal güçlerini bu şekilde kullanırlar. Yaratıcı, hayali oyunlar oynama fırsatı verilen çocukların gelecekte, gerçek hayattaki problemlere de daha yaratıcı ve etkin çözümler buldukları ortaya konmuştur. Hayal gücü aynı zamanda merak duygusunu da geliştirir. Hayal eden ve merak eden çocuklar ise hayatla ilgili daha fazla soru soran ve dolayısıyla daha fazla bilgi edinen bireyler olurlar.
Serbest oyun zamanları kadar, çocukların çeşitli malzemeler kullanarak elleriyle oynadıkları, sonunda ise yepyeni bir ürün yarattıkları oyunlar da hayal gücünü ve yaratıcılığı en çok destekleyen oyunlardandır.
Burada ebeveynlere diyebiliriz ki; ‘Sonuç’ odaklı değil, ‘süreç’ odaklı oyun oynayın. Çocuğunuza söz hakkı verme ve seçme fırsatı verin. Zaman zaman rutinin dışına çıkın. Oyun oynamasını destekleyin. Unutmayın ki oyun; çocuğu hayata hazırlar.